Gyorsan gazdára lelnek a Balaton-parti ingatlanok

Gyorsan gazdára lelnek a Balaton-parti ingatlanok
Továbbra sem torpantak meg a Balaton-parti építkezések, sőt nem egy kivitelezőnek még több munkája is lenne, de véges a kapacitás. A fővárosihoz hasonlóak a magyar tenger melletti ingatlanárak, Siófokon még az egymillió forintos...
Télen sem állunk meg a munkákkal, Bogláron egy társasházat és egy nyaralót építünk jelenleg – mondta el kérdésünkre Steiner Dezső, a balatonboglári Steiner Kft. ügyvezetője. – Hamarosan két új családi ház építését is megkezdjük Fonyódon és Bogláron. Rengeteg megkeresést kaptunk az utóbbi időben, sajnos nem is tudtunk elvállalni mindent, a mostani munkák is bőven lekötik az időnket és az energiánkat. Viszont egyelőre nem gondolkozom több ember felvételében, a jelenlegi létszám megfelel az elképzeléseinknek. Úgy tapasztalom, hogy kicsit alább hagyott a korábbi évekre jellemző külföldi láz, most inkább magyarok építkeznek a Balatonnál. Legutóbb egy olyan házat építettünk, melynek négyzetméterenkénti árát 400 ezer forint plusz áfával számoltuk. Persze, ez színvonalas, a mai igényeket teljesen kielégítő épületet jelent.

A NAV forgalmi adatai alapján készült friss OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2017-ről 2018-ra a Fonyódi járásban összességében 40 százalékot meghaladó drágulást regisztrált, s közel hasonló ütemben nőttek a Marcali járás vízközeli árai is – írta az Otthontérkép Magazin. A lap cikke szerint az eddig kevésbé felkapott településeken is beindult a piac, így például Balatonkeresztúron, Balatonberényben, Balatonszentgyörgyön, s a már eddig is közép-árkategóriás Balatonmáriafürdőn is. Tavaly sok építési engedélyt is kiadtak új létesítményekre: Fonyódon például 180-at, Lellén pedig 140-et.

– A korábbi évekhez képest valóban élénkült kicsit a balatonszentgyörgyi ingatlanpiac – mondta Farkas László Nándor polgármester. – A nem túlárazott, piaci áraknak megfelelő ingatlanok legkésőbb egy-két hónapon belül gazdára találnak. Többnyire magyarok vásároltak házat a településen, s életvitelszerűen telepedtek itt le.

Valóban hamar elkelnek az új építésű ingatlanok a Balaton-parton – tudtuk meg Sinka József értékbecslőtől. A GDN Ingatlanhálózat balatonmáriafürdői Balatonfersing irodájának szakértője elmondta: ahogy haladunk Balatonszentgyörgytől Siófok felé, jellemzően úgy emelkednek az ingatlanárak.

Magasak a négyzetméterenkénti árak
Sinka József elmondta: a felső kategóriás új építésű lakások négyzetméterára egymillió forint is lehet most Siófokon. De az Ezüst-parti használt lakások ára is magas, 600-700 ezer forintos négyzetméterenkénti árral lehet számolni. Ám találni olyan panellakást is a város központjában, ahol félmillió forint a négyzetméterár. De Fonyódon is magasak az árak, ahol a vízparti sávban épülnek társasházak és üdülők. E lakásoknál is 600-700 ezer forintos négyzetméterenkénti árral lehet kalkulálni. Egyre népszerűbb többek között Keresztúr, Berény, Fenyves és Máriafürdő is. Ez utóbbi települések használt ingatlanjainál is 250-300 ezer forintos négyzetméterenkénti árral számolnak. Többször is előfordul, hogy budapesti nyugdíjasok költöznek a Balaton-partra, miután eladták fővárosi lakásukat.
Forrás: sonline.hu  Kép: exclusive-immo.hu

 

Gyorsan gazdára lelnek a Balaton-parti ingatlanok

Gyorsan gazdára lelnek a Balaton-parti ingatlanok

Továbbra sem torpantak meg a Balaton-parti építkezések, sőt nem egy kivitelezőnek még több munkája is lenne, de véges a kapacitás. A fővárosihoz hasonlóak a magyar tenger melletti ingatlanárak, Siófokon még az egymillió forintos négyzetméterenkénti ár sem ritka.
Használható szabályra várnak a drónpilóták

Használható szabályra várnak a drónpilóták

A Balaton remek terep a drónrepülésekhez, ki nem szeretné látni felülről a Balatont? Télen és nyáron hálás a téma, ezrek nézik meg a felvételeket pillanatok alatt. A felvétel készítéséhez szükséges szabályok kényszerű szigorításon mentek át.
Balaton-parti szállodákban üdült, majd meglépett

Balaton-parti szállodákban üdült, majd meglépett

A Marcali Járási Ügyészség nyolc csalás miatt emelt vádat azzal a 47 éves szolnoki férfivel szemben, aki úgy élt, hogy országszerte megszállt különböző hotelekben, majd fizetés nélkül távozott.
Késik az idei balatoni korcsolyaszezon

Késik az idei balatoni korcsolyaszezon

Még mindig nem fagyott be a Balaton, mert bár a hőmérséklet siettette a jégképződést, a múlt hét közepe óta fel-feltámadó erős szél mozgásban tartotta a vizet – jelezte a Magyar Időknek a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.
Új technológia az iszapeltávolításban

Új technológia az iszapeltávolításban

Tavasszal munkába állhat a Balatonon az az új technológiával dolgozó, mobil lágyiszap-eltávolító és -víztelenítő berendezés, amelyet több mint két év alatt fejlesztett ki a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. az Unió 180 millió forintos támogatásával, összesen mintegy 350 millió forint ráfordítással – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel.
Balatoni pecások, figyelem: februárban módosul a horgászrend

Balatoni pecások, figyelem: februárban módosul a horgászrend

Az idén sem emelkednek a balatoni horgászjegy-árak, a tó horgászrendje néhány pontban módosul - közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója az MTI-vel.
Már januárban megindul a roham a balatoni szállásokért

Már januárban megindul a roham a balatoni szállásokért

A legnépszerűbb közösségi oldalon már most sokan keresik a balatoni nyári szállásokat. Jellemzően a kisgyerekes családok azok, akik már januárban lefoglalják a helyet.
Közel százan próbáltak tavaly engedély nélkül horgászni a Balatonon

Közel százan próbáltak tavaly engedély nélkül horgászni a Balatonon

Két kilométer felszedett halászháló, 11 bűncselekmény, 260 feljelentés, több mint ötmillió forint halvédelmi bírság: a balatoni halellenőrök tavaly is rendszeres folytattak vizsgálatot.
Mutatjuk a magyarok kedvenc nyaralóhelyeit

Mutatjuk a magyarok kedvenc nyaralóhelyeit

Mintegy 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus forgalma 2018-ban. Az 1-2 éjszakás foglalás volt továbbra is a sláger, utazásaink alkalmával jellemzően apartmanban, vendégházban vagy panzióban hajtottuk álomra a fejünket a Szallas.hu statisztikái szerint, és átlagosan 46 830 forintot fizettünk alkalmanként.
A túl enyhe tél nehezíti a balatoni nádaratást

A túl enyhe tél nehezíti a balatoni nádaratást

Bár itt a nádvágás ideje, az időjárás nem igazán alkalmas erre: sem a Balaton, sem a talaj nem kellően fagyott, így várhatóan az idén is csak a kívánt mennyiség töredékét lehet learatni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.
Az utcákat túrják a vaddisznók a Balatonnál

Az utcákat túrják a vaddisznók a Balatonnál

Egész éves problémát jelent a Balaton környékén portyázó erdei állatok károkozása. Megoldás még mindig nincs, de a Balatoni Szövetség újabb egyeztetéseket folytatott az ügyben.
A vadmacska lett a hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén

A vadmacska lett a hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén

A vadmacska kapta a hónap állata címet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaitól.